Megtalálhattuk Bartus rejtélyes társát (“befektetőjét”) az Amerikai Népszava megvásárlásában. Igen, offshore cég.

Hetek óta áll falhoz szegezve Bartus László, és nem hajlandó válaszolni arra az egyszerű kérdésre: miből és kinek a segítségével sikerült megvásárolnia 2006-ban az Amerikai Népszavát. A dolog annál is inkább különös, mivel az ügy immár nemzetközi hullámokat vert: számos országban élő magyarok követelték, hogy távozzon a főszerkesztői székből. Egyrészt, mivel gyűlöletbloggerként minősíthetetlen hangnemet honosított meg a korább patinás magyar nyelvű lapnál. De legalább ennyire fontos a pénzügyi mozzanat is. Az, hogy a korábban Über-sofőrködésből élő Bartus honnan szerzett pénzt erre?

Ahogyan azt a Kérdések Bartus Lászlóról Facebook oldal feltárta, Bartus saját maga számolt be arról, hogy az újságot egy külföldi (állítása szerint luxemburgi) befektetővel közösen vásárolta meg. Ez -szerintünk- ügyesen elhintett félrevezetés. A luxemburgi cégiratok ugyanis nem ismerhetőek meg. Van azonban egy azonos nevű cég, amely az eddigi legnagyobb offshore cég leleplezésben szintén érintett volt.

Ismerjék meg székhelye a Seychelles-szigetek, de svájci kötődésű Atlantic Corporation-t:

A cégről nem sokat tudni. 2003-ban alapították, 2005 dec 31-gyel megszűnt (tehát akár még pont időben lehetett, hiszen az adás-vételről 2006 év elején (februárjában) számolt be a lap.

Ennél is érdekesebb -és szerintünk árulkodóbb is!- azonban a cégháló, amit a valódi oknyomozó portál az Atlantic Corporation kapcsán közzétett. A cégnek egyetlen ismert kapcsolódási pontja van, aminek a nevét -azt hisszük- nem kell különösebben magyarázni:

Szóval FIDES PARTNER LTD. Nincs több kérdésünk. Na jó, talán csak az az egy. Miért hazudta azt Bartus László, hogy az adás-vételben offshore cég nem játszott szerepet?